Et historisk håndverk

Å spinne ull er en historisk, gammel tradisjon. Våre bestemødre og oldemødre har gjerne opplevd å karde og spinne ull sammen med mødrene sine, da det var en del av datidens kultur å gjøre det for ha materiale til tekstil- og garnproduksjon. Den kulturelle arven holder på å bli glemt, ettersom håndverket ikke lenger er en del hverdagen og det er ikke mange som vet hvordan rokker skal brukes. 

Feller fra Gamalnorsk Spælsau. Foto: Marie Aadland.
Feller fra Gamalnorsk Spælsau. Foto: Marie Aadland.

Jeg ønsker å formidle om de forskjellige prosessene i håndverket, og å lære folk hvordan man spinner ull. Ullen som brukes til å håndspinne ullgarn med er fra Gamalnorsk spælsau og Gamalnorsk sau. Jeg har valgt å ikke farge håndspunnet garn, da fellene har utrolig fine, naturlige nyanser. Ullen som spinnes har jeg fått fra lokale sauebønder på Sotra og Osterøy. Sporadisk får jeg forespørsler om å få gratis ull da sauebøndene ikke har bruk for, eller har noe økonomisk gevinst, ved å levere ullen inn til fabrikk. Etter jeg har fått ullen, sorteres fellene etter individ og fargenyanser, før fellene kardes for hånd og spinnes på rokk. 

Gamalnorsk spælsau

Ullen på spælsauen er spesiell fordi den har to lag; et langhåret, glansfylt og bølgende lag med dekkull som beskytter mot vind og vær, og et underliggende lag som holder sauen varm. Ullen varierer fra fin og glansfull til grov og matt. 

Garn fra spælsau ble brukt som vevtråd i gamle billedtepper fra renessansen og barokken, og vikingenes seil var vevd av ull fra spælsau. Garnet har også blitt brukt til vikingklær, fordi den er lett og tar opp lite fuktighet i seg.

Gamalnorsk sau

Ullen hos Gamalnorsk sau er todelt med fin bunnull og grovere dekkull. Innslaget av dekkull varierer mye, men dekkullen skal ikke være for lang - helst så kort at den står rett ut fra kroppen uten å henge ned. 

Garnet er tykt og robust, men likevel forbausende mykt. Det egner seg til ytterplagg, votter og sokker. Ullen er kjent for å være relativt vannbestandig og svært varmt.